Spontaneous Coronary Artery Dissection in Patients with COVID-19: A Systematic Review of Published Case Reports - Andrianto; Albab, Chabib F; Putri, Nabila R; Oktafia, Pratista; Kurniawan, Roy B (Cor et Vasa, 2025)
Kontext: Spontánní disekce koronární tepny (spontaneous coronary artery dissection, ScAD) představuje unikátní medicínskou výzvu vzhledem k nutnosti rychle stanovit diagnózu a zahájit léčbu; vyžaduje přitom velmi dobrou znalost základních mechanismů. cílem tohoto systematického přehledového čllánku je nabídnout komplexní přehled případů ScAD u pacientů s diagnózou onemocnění covid-19. Metody: Dne 3. června 2023 jsme provedli systematický přehled článků v databázích včetně PubMed, ScienceDirect a cochrane. Do přehledu jsme zahrnuli případy ScAD u pacientů s onemocněním covid-19, v nichž byly uvedeny údaje jednotlivých pacientů. Výsledky: Studie analyzovala 12 kazuistik; u všech pacientů byla potvrzena diagnóza onemocnění covid-19, byli ve věku s mediánem 49 let, jednalo se převážně o ženy (58,3 %). Většina pacientů vykazovala klasické symptomy onemocnění covid-19 (66,7 %), přičemž těžké projevy byly pozorovány u pacientek s těhotenstvím v anamnéze. Často byly zaznamenány vysoké hodnoty troponinů (83,3 %) stejně jako změny na eKG záznamu, hlavně abnormality v úseku St a vlně t. hlavním diagnostickým nástrojem byla koronagrafie (91,7 %), přičemž nečastějším místem disekce byla přední sestupná větev levé věnčité tepny (50 %). Ve čtyřech případech byla zjištěna snížená ejekční frakce levé komory, ale po léčbě nebyly zaznamenány žádné kardiovaskulární komplikace. Závěr: tato studie popisuje charakteristiky ScAD u pacientů s infekčním onemocněním covid-19; zároveň byly pozorovány vhodné diagnostické postupy a léčebné strategie.
Keywords: COVID-19; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; Humans; Coronary Vessel Anomalies; anomálie koronárních cév