Minimally Invasive Management of Cystic Adventitial Disease in the Popliteal Artery: A Case Report and Review - Daskalov, Alexander; Ilchev, Boris (Cor et Vasa, 2025)
Kontext: cystická degenerace adventicie (cystic adventitial disease, cAD) je vzácnou příčinou stenózy tepen, které postihuje převážně popliteální tepnu. Kazuistika: K lékaři se dostavil 46letý muž s náhlou bolestí v pravém lýtku. fyzikální vyšetření a ct angiografie odhalily významnou stenózu pravé popliteální tepny. Protože se nepodařilo iniciální trombektomií odstranit trombotický materiál, bylo rozhodnuto provést hybridní výkon zahrnující PtA a implantaci stentu. Vyšetření Mr potvrdilo cAD a při kontrole po 24 měsících nebyly u pacienta zjištěny žádné příznaky. Diskuse: etiologie cAD je stále předmětem diskuse, přičemž byly předloženy teorie o místním poranění a synoviální/ganglionové cystě. tradiční léčba byla chirurgická, nicméně tato kazuistika prokazuje účinnost minimálně invazivního přístupu. Závěr: Minimálně invazivní endovaskulární léčba může být v případě CAD účinná; po výkonu je pro zajištění dlouhodobé průchodnosti tepny nezbytné pacienta pečlivě sledovat.
Keywords: Cysts; muskuloskeletální bolest; Humans; Adventitia; lidé středního věku; Middle Aged; arteria poplitea; Popliteal Artery; Arterial Occlusive Diseases; arteriální okluzní nemoci; Musculoskeletal Pain; dolní končetina; mužské pohlaví; Angioplasty; Endovascular Procedures; miniinvazivní chirurgické výkony; endovaskulární výkony; Lower Extremity; adventicie; Minimally Invasive Surgical Procedures; cysty; lidé; angioplastika; Male