Polypragmazie - jak na redukci léků u pacientů - Grenar, Petr; Rozsívalová, Petra; Rakušan, Dan; Nový, Jiří; Malý, Radovan; Cyrany, Jiří (Medicína pro praxi, 2025)
Dle Světové zdravotnické organizace představuje polypragmazie jedno z největších rizik v medicíně. Její stále častější výskyt je nepochybně spojen s narůstajícím počtem multimorbidních geriatrických pacientů se stále širším spektrem léčiv a terapeutických možností. Současně je také přímým důsledkem defenzivní medicíny, která generuje zbytnou péči, přinášející pacientovi malý nebo žádný užitek, a která pro něj může být - jako v případě polypragmazie - škodlivá. Následující sdělení se věnuje možným příčinám vzniku polypragmazie a představuje současné trendy jejího řešení, jako je depreskripce a sick day rules.
Keywords: nadbytečná diagnóza; defenzivní medicína; Overdiagnosis; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Drug Tapering; Defensive Medicine; Deprescriptions; Overtreatment; depreskripce; polypharmacy; vysazování léků; Humans; komorbidita; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Comorbidity; Polypharmacy; nadbytečná léčba