Estrogenní léčba a činnost jater - Slíva, Jiří (Medicína pro praxi, 2025)
Estrogeny jsou klíčové hormony, které hrají zásadní roli ve fyziologii reprodukčního systému u žen. Jejich terapeutické využití v hormonální léčbě, antikoncepci a léčbě hormonálně závislých onemocnění však může být spojeno s řadou nežádoucích účinků, zejména na játra. Tento článek se zaměřuje na mechanismy působení estrogenů a jejich potenciální hepatotoxické účinky, stejně jako na rizikové faktory a možné rozdíly mezi jednotlivými představiteli.
Keywords: Liver; globulin vázající pohlavní hormony; Sex Hormone-Binding Globulin; estrogeny; lidé; Female; Estrogens; lékové interakce; játra; Drug Interactions; ženské pohlaví; Humans