Tonutí - první pomoc a následná péče (u dospělých pacientů) - Jonáš, Jakub (Medicína pro praxi, 2025)
Tonutí patří mezi preventabilní úrazy. Jeho důsledky jsou často závažné až fatální. Pro kvalitní přežití tonoucích je důležité co nejrychlejší obnovení dodávky kyslíku do organismu. Stěžejní je proto časné zahájení kardiopulmonální resuscitace. Tento článek přináší základní přehled o příčinách a patofyziologii tonutí, zdůrazňuje časné poskytnutí první pomoci a správné provádění kardiopulmonální resuscitace, a dále poskytuje přehled důležitých aspektů intenzivní a resuscitační péče o pacienta po tonutí.
Keywords: rizikové faktory; First Aid; dospělí; Aftercare; Risk Factors; lidé; utonutí neúplné; následná péče; Monitoring, Physiologic; Heart Arrest; monitorování fyziologických funkcí; první pomoc; srdeční zástava; Adult; respirační insuficience; Respiratory Insufficiency; Near Drowning; Humans