Farmakoterapie v těhotenství - snaha o hledání rovnováhy - Chmel, Roman (Medicína pro praxi, 2025)
Základní předpoklad bezpečné farmakoterapie v těhotenství představuje znalost specifik, které se týkají jednotlivých trimestrů těhotenství. V přehledovém článku jsou prezentovány hlavní zásady farmakoterapie nejčastějších onemocnění vznikajících v průběhu gravidity.
Keywords: analgetika; bolest; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Hypertension, Pregnancy-Induced; Pain; Diabetes, Gestational; léčivé přípravky; Pregnancy; Humans; hypertenze indukovaná těhotenstvím; Drug Therapy; Analgesics; Pharmaceutical Preparations; Female; Antihypertensive Agents; farmakoterapie; lidé; nežádoucí účinky léčiv; antibakteriální látky; Pregnancy Complications; Diabetes Mellitus; ženské pohlaví; Anti-Bacterial Agents; těhotenství; komplikace těhotenství; farmakokinetika; Pharmacokinetics; antihypertenziva; diabetes mellitus; gestační diabetes