Prevence kardiovaskulárních onemocnění snížením variability krevního tlaku fixní kombinací antihypertenziv, kazuistiky - Řiháček, Ivan (Medicína pro praxi, 2025)
Hypertenze představuje jeden z nedůležitějších rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Zvýšená variabilita krevního tlaku u hypertenze ještě více zvyšuje kardiovaskulární riziko. Dlouhodobě působící blokátory kalciových kanálů a thiazidová nebo thiazidům podobná diuretika variabilitu snižují. Cílové hodnoty krevního tlaku jsou dle nových doporučení 120-129/70-79 mmHg. K jejich dosažení používáme v prvním kroku fixní kombinaci dlouhodobě působících blokátorů kalciových kanálů nebo diuretik s blokátory renin‐angiotenzinového systému. V druhém kroku ideálně fixní trojkombinaci všech tří léků.
Keywords: dospělí; hypertenze; Female; Heart Disease Risk Factors; Adult; fixní kombinace léků; ženské pohlaví; lidé; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Blood Pressure Monitoring, Ambulatory; krevní tlak; Hypertension; Male; Cardiovascular Diseases; Blood Pressure Determination; ambulantní monitorování krevního tlaku; kardiovaskulární nemoci; měření krevního tlaku; lidé středního věku; Antihypertensive Agents; mužské pohlaví; antihypertenziva; Blood Pressure; Middle Aged; Drug Combinations; Humans