Analýza indikací transfuzních přípravků v Krajské nemocnici Liberec, a. s - Papoušek, Petr; Procházková, Renata (Vnitřní lékařství, 2025)
Cíl: Správné indikace podání transfuzních přípravků (TP) jsou klíčem k účelné a bezpečné hemoterapii. Cílem této práce bylo zhodnotit indikační kritéria podávání TP, porovnat změny v indikacích TP mezi dvěma obdobími a získat podklady pro zkvalitnění hemoterapie v Krajské nemocnici Liberec, a.s. (KNL). Materiál a metoda: Sledovaným souborem byly všechny TP (erytrocyty, trombocyty, plazma) aplikované v KNL v období od 1. 10. 2020 do 30. 9. 2021 a od 1. 8. 2022 do 31. 7. 2023. Z databáze laboratorního informačního systému byly k jednot- livým TP přiřazeny laboratorní výsledky příjemců TP: hemoglobin (Hb), počet trombocytů a protrombinový čas – poměr (PT-R). Výsledky byly přiřazeny, pokud byly vyšetřeny před výdejem TP do předchozího kalendářního dne, tj. do 48 hodin před výdejem TP. Výsledky: V období 2020/21 bylo 35 % erytrocytů deleukotizovaných (ED) vydáno pacientům s Hb > 80g/l, v období 2022/23 32 % ED. Porovnáním hodnot průměrného Hb nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi obdobími (p = 0,61), přístup k indikacím ED se nezměnil. V období 2020/2021 bylo pacientům s počtem trombocytů > 50 × 109/l vydáno 29 % TP trombocytů, v období 2022/2023 16 % TP trombocytů. TP trombocytů byly v období 2022/23 vydávány pacientům s nižším počtem trombocytů než v období 2020/21 (p < 0,001). Zda se jednalo o racionalizaci indikací nebo bylo odlišné složení pacientů, nelze posoudit. V období 2020/2021 bylo pacientům s hodnotou PT-R ≤ 1,5 vydáno 52 % klinické plazmy (P), v období 2022/2023 47 % P. Při porovnání hodnot průměrného PT-R nebyl nalezen statisticky významný rozdíl mezi hodnocenými obdobími (p = 0,45). Závěr: Přístup k indikacím TP erytrocytů stejně jako u klinické plazmy byl konzistentní. U TP plazmy byl v porovnání s lite - raturou uvážlivější přístup v případě hraničních indikací. U TP trombocytů došlo k racionalizaci indikací nebo bylo odlišné složení pacientů. Obecně TP byly indikovány racionálně. S výsledky studie budeme dále pracovat.
Keywords: převod jednotlivých krevních složek; Blood Component Transfusion; transfuze erytrocytů; lidé; transfuze trombocytů; Plasma; krevní plazma; Platelet Transfusion; Blood Transfusion; Erythrocyte Transfusion; krevní transfuze; Humans