Výživa a její role v primární prevenci osteoporózy - Kohutiar, Matej; Bartolomějová, Monika; Fořtová, Magdaléna; Klapková, Eva; Čepová, Jana (Vnitřní lékařství, 2025)
Osteoporóza je chronické metabolické onemocnění kostí, které vzniká důsledkem nerovnováhy mezi kostní novotvorbou a resorpcí. Kostní remodelace je dynamický proces ovlivněný genetickými faktory, výživou a pohybovou aktivitou. Vápník, fosfor a vitamin D jsou ústředními nutričními faktory v prevenci a léčbě osteoporózy, ale vzhledem ke složitosti kostní tkáně je nezbytné zohlednit i další nutrienty. Článek shrnuje význam jednotlivých živin, diskutuje rizika spojená s nevhodnými stravovacími návyky, rostoucí spotřebou průmyslově zpracovaných potravin a zdůrazňuje význam celkového životního stylu v prevenci osteoporózy. Přehled poskytuje ucelený obraz na význam jednotlivých živin v primární prevenci osteoporózy s ohledem na aktuální trendy a nabízí praktická doporučení pro podporu zdraví kostí.
Keywords: Fatty Acids, Unsaturated; Nutrients; osteoporóza; Fast Foods; Calcium; Humans; lidé; hořčík; vápník; proteiny; Magnesium; živiny; Vitamins; fosfor; průmyslově zpracované potraviny; vitaminy; nenasycené mastné kyseliny; Proteins; Osteoporosis; Phosphorus