Alopurinol a urikosurika - Slíva, Jiří (Vnitřní lékařství, 2025)
Předložený text stručně charakterizuje základní možnosti farmakoterapeutického ovlivnění hyperurikemie. Stále nejčastěji využívanou léčivou látkou v dané indikaci je alopurinol působící jako kompetitivní inhibitor xanthinoxidázy s potenciálem využití přesahujícím rámec pouhého ovlivnění urikemie. Stručně zmíněny jsou rovněž další látky, jakkoliv mnohé z nich nejsou aktuálně v ČR dostupné.
Keywords: Febuxostat; Gout Suppressants; hyperurikemie; Humans; febuxostat; kyselina močová; lidé; Allopurinol; Uricosuric Agents; Uric Acid; antiuratika; Hyperuricemia; urikosurika; alopurinol