Humorálne biomarkery a fibrilácia predsiení - Ihnatko, Martin; Lazúrová, Ivica (Vnitřní lékařství, 2025)
Fibrilácia predsiení (FP) je najčastejšia arytmia v klinickej praxi prispievajúca k zvýšenej morbidite a mortalite. Humorálne biomarkery, ako natriuretické peptidy, troponín, aldosterón, kortizol, kopeptín a apelín, zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlo- hu v diagnostike, predikcii prognózy a manažmente FP. Zvýšené hladiny týchto biomarkerov naznačujú nielen poruchu funkcie myokardu a remodeláciu predsiení, ale aj zápalové a prokoagulačné stavy, ktoré ovplyvňujú vývoj a komplikácie FP. Sledovanie hladín biomarkerov poskytuje hlbší náhľad na patofyziologické mechanizmy FP a môže pomôcť pri identi- fikácii pacientov so zvýšeným rizikom komplikácií, ako sú tromboembolické príhody alebo progresia ochorenia. Integrácia biomarkerov do klinickej praxe môže výrazne zlepšiť stratifikáciu rizika, umožniť personalizovanejší prístup k liečbe FP a prispieť k efektívnejšiemu monitorovaniu priebehu ochorenia. Dôkazy o spojitosti medzi biomarkermi a FP sú povzbud- zujúce, avšak sú potrebné ďalšie štúdie na potvrdenie ich klinického využitia v štandardnej starostlivosti o pacientov s týmto závažným ochorením.
Keywords: natriuretické peptidy; hydrokortison; troponin; Natriuretic Peptides; fibrilace síní; apelin; lidé; Troponin; Hydrocortisone; Arginine Vasopressin; Apelin; Aldosterone; biologické markery; Atrial Fibrillation; arginin vasopresin; Biomarkers; aldosteron; Humans