Hyperurikemie a dnavá artritis - Voříšek, Jan; Suchý, David (Vnitřní lékařství, 2025)
Krystaly indukované artropatie vznikají ukládáním depozit krystalů v kloubních strukturách. Nejčastěji se v klinické praxi setkáváme s ukládáním krystalů urátu sodného, což je příčinou dnavé artritis. Dnavá artritis v dospělosti představuje jedno z nejčastějších zánětlivých kloubních postižení. Zejména pak v rozvinuté části světa, kde v posledních letech vidíme trend k nárůstu tohoto onemocnění. Hlavní rizikový faktor pro vznik dnavé artritis představuje hyperurikemie, tedy patologické zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi. Dnavá artritis ovlivňuje kvalitu života pacientů nejenom výraznou bolestivostí, ale i poměrně úzkým vztahem ke kardiovaskulárním komplikacím. V terapii využíváme jak farmakologické, tak nefarmakolo- gické postupy. Do komplexní terapie je nutno zahrnout i kontrolu systémových rizik choroby.
Keywords: alopurinol; hyperurikemie; lidé; Arthritis, Gouty; Allopurinol; rizikové faktory; dnavá artritida; antiuratika; Risk Factors; Humans; Gout Suppressants; Hyperuricemia