Studie FLOW: Účinek semaglutidu u pacientů s diabetem 2. typu a chronickým onemocněním ledvin - Karásek, David (Hypertenze & kardiovaskulární prevence, 2024)
Studie FLOW hodnotila efekt semaglutidu na výskyt hlavních renálních a kardiovaskulárních (KV) příhod u pacientů s diabetem 2. typu a chronickým onemocněním ledvin. Primární sledovaný výsledek byl složený z renálních událostí (nutnost dialýzy, transplantace ledvin, pokles glomerulární filtrace < 15 ml za minutu na 1,73 m 2 , nebo její > 50% redukce) a úmrtí z renálních nebo KV příčin. Při léčbě semaglutidem došlo ve srovnání s placebem k 24% poklesu primárního sledovaného cíle. Signifikantně byl snížen výskyt renálně specifických i KV příhod, klesla KV i celková mortalita. Léčba byla dobře tolerovaná. Výsledky ukazují na možnosti využití kardionefroprotektivních účinků semaglutidu u této vysoce rizikové populace nemocných.