Prenatal diagnosis of parasitic conjoined twins - Gašparová, Petra; Ballová, Zuzana; Sitáš, Martina; Dosedla, Erik (Česká gynekologie, 2025)
Heteropágy alebo parazitické zrastené dvojčatá predstavujú extrémne zriedkavú anomáliu, ktorá sa vyskytuje približne v 1 z 1 milióna prípadov. Sú charakterizované prítomnosťou parazitického dvojčaťa s významnou vrodenou abnormalitou, pripojeného k zvyčajne inak zdravému plodu. Dobre vyvinuté dvojča je známe ako „autosite“ alebo „hostiteľ“, zatiaľ čo ťažko postihnutý plod sa nazýva „parazit“. Prežitie defektného dvojčaťa závisí od kardiovaskulárneho systému druhého, relatívne normálneho plodu. Predstavujeme prípad 27-ročnej primigravidy v 14. týždni gravidity s ultrazvukovým nálezom poukazujúcim na parazitické zrastené dvojčatá, omfalopágy.
Keywords: Pregnancy; monstra duplicia; těhotenství; prenatální diagnóza; Adult; lidé; dospělí; Female; ženské pohlaví; komplikace těhotenství; Prenatal Diagnosis; fetus in fetu; Humans; Twins, Conjoined; Pregnancy Complications; Fetus-in-Fetu