Nákladová efektivita screeningu duševního zdraví v těhotenství - Hrdličková, Kristýna; Nováková, Lucie; Němcová, Hana; Šebela, Antonín (Česká gynekologie, 2025)
Cíl: Poskytnout přehled recentní literatury zabývající se nákladovou efektivitou screeningu duševního zdraví žen v období těhotenství. Výsledky: V databázích bylo vyhledáno 1 988 publikací, z nichž čtyři byly zařazeny do systematického review. Modely péče se screeningem jsou nákladově efektivní v porovnání se standardní péčí bez screeningu. Vícestupňové screeningové modely jsou efektivnější než jednostupňové. Na efektivitu má vliv množství falešně pozitivních případů, které ve vícestupňových modelech klesá. Závěr: Screening duševního zdraví v těhotenství se zdá být nákladově efektivní. Doporučujeme jeho využití v rámci komplexní zdravotní péče o těhotné ženy u nás.
Keywords: Mass Screening; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; duševní zdraví; Female; analýza nákladové efektivity; Mental Health; plošný screening; Humans; ženské pohlaví; Pregnancy; Cost-Effectiveness Analysis; lidé; těhotenství; Prenatal Care; prenatální péče