Sexuální funkce žen se sestupem pánevních orgánů - Tvarožek, Samuel; Szypulová, Martina; Šteflová, Anežka; Huser, Martin; Rušavý, Zdeněk (Česká gynekologie, 2025)
Sexualita ženy je komplexním jevem, na kterém se podílí řada faktorů. Mezi nejdůležitější z nich patří věk a zdravotní stav, nicméně nezanedbatelný vliv mají i další aspekty. Vzhledem k tomu, že udávaná prevalence sestupu pánevních orgánů v ženské populaci přesahuje 50 %, nelze jeho dopad na sexuální funkce opomenout. Předložený článek prezentuje systematický přehled prací týkajících se problematiky vlivu sestupu pánevních orgánů na sexuální funkce žen. Poruchy sexuálních funkcí jsou u žen se sestupem časté, bez ohledu na jeho stadium či postižený kompartment. Terapie estrogeny nemá na sexualitu žen se sestupem žádný vliv, naopak rehabilitace může přinést určité zlepšení. Nebyl prokázán negativní vliv pesaroterapie na sexuální funkce. Chirurgická terapie s použitím nativní tkáně sexuální funkce obecně spíše zlepšuje. Výjimkou je však zadní poševní plastika, která je často spojována s dyspareunií. Nebyla nalezena korelace mezi pooperační délkou pochvy a změnou sexuálních funkcí. Dopad použití vaginálních implantátů v řešení sestupu na sexualitu žen zůstává nejednoznačný. Naopak sakrokolpopexe jednoznačně sexuální funkce zlepšuje.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; sexuální funkce; Female; ženské pohlaví; Vagina; lidé; sakrokolpopexe; Pelvic Organ Prolapse; rehabilitace; prolaps pánevních orgánů; představa o vlastním těle; sexualita; vaginální implantát; Rehabilitation; Body Image; Gynecologic Surgical Procedures; Sexuality; vagina; Humans