Sekvenování genů 16S, 18S a ITS regionů: Rozšířené možnosti v diagnostice a výzkumu patologie - Prousková, Veronika; Dolinová, Iva; Štillerová, Kateřina; Klinger, Tomáš; Jirásek, Tomáš (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
Sekvenování genů 16S, 18S a ITS regionů se stalo jedním z nejdůležitějších nástrojů v molekulární diagnostice, zejména v oblasti mikrobiologie, patologie a soudního lékařství. Výše zmíněné geny, obsahující konzervované i variabilní oblasti, jsou hojně využívány pro taxonomické zařazení bakterií a eukaryot. Sekvenování 16S rDNA umožňuje detekci bakteriálních infekcí, zatímco sekvenace ITS regionů a 18S rDNA je využívána při identifikaci mykotických, případně parazitárních infekcí, a to především v případech, kdy tradiční metody selhávají. Tento článek se zaměřuje na rozšířené možnosti těchto metod, jejich uplatnění v klinické diagnostice a výzkumu, zkoumá výhody a nevýhody, a diskutuje potenciální budoucí vývoj v oblasti technologie sekvenování nové generace (NGS).
Keywords: vysoce účinné nukleotidové sekvenování; DNA; High-Throughput Nucleotide Sequencing; 18S rDNA; infekční nemoci; DNA bakterií; Communicable Diseases; DNA, Bacterial; Molecular Diagnostic Techniques; Humans; Internal Transcribed Spacers; 16S rDNA; lidé; diagnostické techniky molekulární