Hodnocení střevního postižení u pacientů s Crohnovou chorobou pomocí MaRIA skórovacího systému - Válek, Vlastimil; Smělá, Markéta; Dostál, Marek; Konečný, Štefan; Bartušek, Daniel; Prokopová, Lucie (Gastroenterologie a hepatologie, 2025)
Úvod: Zobrazovací metody mají v diagnostice pacientů s Crohnovou chorobou nezastupitelnou úlohu. V současné době existuje několik skórovacích systémů, jejichž cílem je pomocí předem stanovených parametrů objektivizovat hodnocení zánětlivého postižení střeva. Cílem této práce bylo srovnání nálezu zánětlivého střevního postižení na koloskopii a magnetické rezonanci (MR) při použití skórovacího systému MaRIA. Materiály a metody: Pacienti s Crohnovou chorobou podstoupili v rozmezí do 2 měsíců koloskopii a MR enterografii ve Fakultní nemocnici Brno v letech 2020–2022. Aktivita onemocnění na koloskopii byla hodnocena pomocí SES-CD a Rutgeerts score, na MR pomocí MaRIA skóre (zesílení stěny, její sycení, edém a přítomnost ulcerací). Nálezy z obou zobrazovacích metod byly srovnány, koloskopie byla zvolena zlatým standardem. U každého pacienta bylo analyzováno terminální ileum, tlusté střevo (rozdělené anatomicky na čtyři segmenty) a rektum. Výsledky: V této retrospektivní studii bylo analyzováno 203 střevních segmentů u 43 po sobě jdoucích pacientů (42 % mužů). Senzitivita MR enterografie v hodnocení aktivity střevního zánětu byla 62 %, specificita 94 %. Všechny parametry určující aktivitu zánětu na MR byly signifikantně vyšší u pacientů s aktivitou dle koloskopie a celková hodnota MaRIA skóre byla rovněž vyšší v této skupině (12,76 ± 7,48 vs. 5,27 ± 3,45; p < 0,001). Senzitivita se zvýšila na 90 % při izolované analýze tenkého střeva, při analýze tlustého střeva se naopak snížila na 34 %. Závěr: V naší studii jsme prokázali shodu mezi MR s použitím MaRIA skórovacího systému a koloskopií při hodnocení střevního zánětu u pacientů s Crohnovou chorobou.
Keywords: Organ Dysfunction Scores; Aged; magnetická rezonanční tomografie; Aged, 80 and over; kolonoskopie; Retrospective Studies; lidé středního věku; Crohn Disease; senioři; Magnetic Resonance Imaging; lidé; tlusté střevo; Adult; MaRIA skóre; Middle Aged; vyhodnocení orgánové dysfunkce; dospělí; Female; Intestine, Large; senioři nad 80 let; Male; ženské pohlaví; Humans; mužské pohlaví; Colonoscopy; Crohnova nemoc; retrospektivní studie