Riziko nálezu neoplastické léze podle věku a pohlaví - jak upřednostnit skupiny s vyšším rizikem při plánování screeningu kolorektálního karcinomu - Mikoviny Kajzrlíková, Ivana; Vítek, Petr; Klvaňa, Pavel; Kuchař, Jan; Platoš, Jiří; Chalupa, Josef (Gastroenterologie a hepatologie, 2025)
Úvod: Incidence věkově předčasného kolorektálního karcinomu (KRK) celosvětově stoupá. V České republice je aktuálně věková hranice pro celopopulační screening KRK 50 let. Zvažuje se snížení věkové hranice, ale to v praxi naráží na omezenou kapacitu endoskopických pracovišť. Cílem práce bylo zhodnotit riziko nálezu neoplastické léze dle věkových skupin a pohlaví. Metodika: Jedná se o retrospektivní observační studii provedenou v Beskydském gastrocentru v Nemocnici ve Frýdku-Místku v letech 2017–2023. V tomto období byla sledována incidence neoplastických lézí ve věkových skupinách 30–34 let, 35–39 let, 40–44 let, 45–49 let, 50–54 let, 55–59 let, zvlášť pro muže a ženy. K porovnání dvou kategorických proměnných byl použit Chí kvadrát test; p < 0,05 bylo považováno za signifikantní. Výsledky: Za sledované období bylo provedeno celkem 13 352 koloskopií, 7 094 u mužů, 6 258 u žen, 2 678 u pacientů < 50 let, 10 674 u pacientů ≥ 50 let. Charakteristiky pacientů a incidence neoplastických lézí v jednotlivých pětiletých věkových skupinách jsou zobrazeny v tabulkách níže v tomto textu. Incidence neoplastických lézí v každé pětileté věkové skupině byla vždy významně vyšší než v předcházející mladší věkové skupině. Pokud jako referenční skupinu s nejnižším výskytem neoplastických lézí, u které je v současnosti v ČR doporučen screening KRK, bereme ženy 50–54 let, mají statisticky srovnatelné riziko jak muži 45–49 let (p = 0,304), tak muži 40–44 let (p = 0,086). Ženy 45–49 let (p = 0,001) mají statisticky signifikantně nižší riziko než ženy 50–54 let. Závěry: Pokud bychom měli snižovat věkovou hranici pro screening KRK v ČR postupně tak, abychom nezahltili kapacitu endoskopických center, jsou v nejvyšším riziku muži 45–49 let, poté muži 40–44 let a až poté ženy 45–49 let. Samozřejmostí je surveillance osob s rodinným rizikem KRK a časný termín endoskopického vyšetření pro symptomatické pacienty.
Keywords: Early Detection of Cancer; kolorektální nádory; Retrospective Studies; sexuální faktory; Middle Aged; Colorectal Neoplasms; mužské pohlaví; Preventive Health Services; Adult; časná detekce nádoru; věkové faktory; ženské pohlaví; retrospektivní studie; Humans; Sex Factors; lidé středního věku; rizikové faktory; Age Factors; služby preventivní péče; dospělí; Risk Factors; Female; lidé; Male