Chronická zápalová demyelinizačná polyneuropatia a diabetes - výzva pre neurológov - Hajaš, Gabriel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2025)
Chronická zápalová demyelinizačná polyneuropatia (CIDP) je získaná, imunitne sprostredkovaná neuropatia, spôsobená zápalom periférnych nervov a nervových koreňov. Jedná sa o najčastejšiu chronickú autoimunitnú polyneuropatiu, ktorá je stále poddiagnostikovaným ochorením. Ak sa dlhodobo nelieči alebo je liečená nesprávne, môže viesť k závažnému zneschopneniu s narušením jemnej motoriky, chôdze a celkovej mobility pacienta. CIDP býva asociovaná s viacerými ochoreniami ako sú diabetes mellitus, monoklonálne gamapatie, infekcia HIV, malignity či viaceré systémové ochorenia. V poslednej dobe pribúda referencií, že prevalencia CIDP má tendenciu byť vyššia u diabetikov, najmä u pacientov vo vyššom veku. Diagnostika CIDP u pacienta s diabetom je náročná, pretože superponované axonálne poškodenie pri možnej diabetickej neuropatii môže zakryť typické demyelinizačné elektrofyziologické nálezy. Na druhej strane diabetická polyneuropatia môže spôsobiť zvýšenie hladiny proteínov v likvore. Vo vysvetlení asociácie týchto dvoch ochorení existuje stále viacero kontroverzií. Stále nemáme adekvátny diagnostický nástroj pre jasné definovanie CIDP u diabetika. Výzvou pre neurológov je práve identifikácia potenciálnych biomarkerov CIDP u diabetického pacienta, pretože CIDP je liečiteľné ochorenie.
Keywords: Diabetic Neuropathies; Humans; diferenciální diagnóza; lidé středního věku; Polyradiculoneuropathy, Chronic Inflammatory Demyelinating; Diagnosis, Differential; lidé; Biomarkers; Electromyography; Diabetes Mellitus, Type 2; Gait Disorders, Neurologic; biologické markery; Male; Middle Aged; komplikace diabetu; Diabetes Complications; mužské pohlaví; diabetes mellitus 2. typu; elektromyografie; neurologické poruchy chůze; diabetické neuropatie; chronická zánětlivá demyelinizační polyneuropatie