Normy Montrealského kognitivního testu pro slepé (MoCA-22) pro českou populaci - Kvapilová, Martina; Bezdíček, Ondřej; Georgi, Hana; Kopeček, Miloslav (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2025)
Cíl: Montrealský kognitivní test (MoCA) je jednou z nejpoužívanějších screeningových zkoušek kognice u dospělých osob, pro něž existují normy pro českou populaci. Varianta MoCA-22, která je určena pro osoby s poruchami zraku či imobilitou horních končetin, se dá administrovat i po telefonu. Tato studie přináší české normy MoCA-22. Materiál a metodika: Soubor (n = 1 049) se skládá z účastníků čtyř studií provedených v ČR. Zařazeny byly osoby ve věku 19–98 let, bez neurodegenerativního, psychiatrického či jiného závažného onemocnění. Data pro MoCA-22 byla odvozena z dat získaných vyšetřením standardní verzí MoCA. V souladu se zavedenou klinickou praxí i statistickou analýzou jsou soubor a odvozené normy rozděleny na tři věkové kategorie: 19–50 let, 51–74 let, 75 a více let. Výsledky: Pro výše uvedené věkové kategorie dále rozdělené dle dosaženého vzdělání (nižší, vyšší) předkládáme průměrné skóry i odhadované percentilové hranice. Výkon v MoCA-22 je ovlivněn dosaženým vzděláním a věkem, ale nikoli pohlavím. Pro úpravu výsledků dle demografických faktorů proto poskytujeme i regresní rovnici. Závěr: Normativní údaje pro MoCA-22 rozšíří klinické instrumentárium v Česku a umožní adekvátní screening kognice u osob, jež jsou zdravotním stavem limitovány při využití standardních metod.
Keywords: osoby upoutané na lůžko; Clinical Studies as Topic; Cognition Disorders; Telephone; neuropsychologické testy; lidé; Telemedicine; Bedridden Persons; telefon; Persons with Visual Disabilities; zrakově postižení; Neuropsychological Tests; telemedicína; Montrealský kognitivní test (MoCA); kognitivní poruchy; klinická studie jako téma; Humans