Použitie albumínu u novorodencov - Časnocha Lúčanová, Lucia (Česko-slovenská neonatologie, 2024)
Albumín je najvýznamnejším proteínom plazmy. Hypoalbuminémia u kriticky chorých novorodencov vzniká v dôsledku zníženej syntézy, zvýšených strát alebo redistribúcie albumínu. Intravenózna liečba exogénnym albumínom sa u novorodencov ordinuje v prípadoch hyperbilirubinémie, hypovolémie, hypoalbuminémie alebo v stavoch spojených so stratami bielkovín. Mnohokrát je jej podanie nevhodné a môže viesť k nežiaducim účinkom ako napríklad k objemovému preťaženiu, neurologickému alebo renálnemu poškodeniu. V súčasnosti sa podanie albumínu neodporúča v liečbe hyperbilirubinémie, objemovej resuscitácie v pôrodnej sále ani v rutinnej liečbe hypoalbuminémie u nedonosených novorodencov.
Keywords: Albumins; Hypovolemia; hyperbilirubinemie; hypovolemie; Infusions, Intravenous; Resuscitation; lidé; Infant, Premature; Hyperbilirubinemia; intravenózní infuze; hypoalbuminemie; Hypoalbuminemia; Humans; novorozenec nedonošený; Infant, Newborn; albuminy; resuscitace; novorozenec