Česká verze dotazníku Tinnitus Handicap Inventory - Néma, Kristýna; Dršata, Jakub; Krtičková, Jana; Kalitová, Petra; Kántor, Peter; Blanař, Vít; Drahokoupilová, Eva; Vaňková, Jana; Chrobok, Viktor (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2025)
Úvod: Dotazník problémů spojených s tinitem Tinnitus Handicap Inventory (THI) je klíčový nástroj pro hodnocení vlivu tinitu na pacientův život, emoční stav a kvalitu spánku, což umožňuje plánování a sledování léčby. Dále slouží vědeckým pracovníkům ke sběru dat, což přispívá k lepšímu porozumění této složité diagnóze. Metodika: Dotazník byl přeložen čtyřmi odborníky z různých pracovišť v České republice, každý vytvořil svou verzi překladu z angličtiny do češtiny. Lingvista následně z těchto verzí sestavil finální verzi, která byla upravena pro co nejlepší srozumitelnost, přičemž byl zachován původní význam otázek. Tato česká verze byla poté přeložena zpět do angličtiny druhým lingvistou, aby se ověřila její věcná shoda s originálem. Výsledek: Lingvisty i odborníky bylo potvrzeno, že překlad i zpětný překlad významově odpovídají originálu. Závěr: Tinitus je významný problém s různorodou etiologií, jehož dopad na kvalitu života pacientů lze efektivně hodnotit pomocí dotazníku THI, nyní dostupného i v české verzi. Překlad THI byl proveden metodicky přesně, je připraven k validizaci a slibuje významný přínos pro diagnostiku a výzkum tinitu v České republice, přičemž elektronická verze dotazníku by mohla být snadno zpřístupněna pro širší využití.
Keywords: překládání; Diagnostic Self Evaluation; Humans; Translating; průzkumy a dotazníky; lidé; Tinnitus; diagnostické sebehodnocení; Surveys and Questionnaires; tinnitus