Four synchronous primary malignancies in one patient - Mišánik, Miloslav; Grajciar, Martin; Daňová, I; Musová, D; Miklušica, Juraj; Tobiášová, K; Smolár, Marek (Rozhledy v chirurgii, 2025)
Mnohopočetná primárna malignita je definovaná ako výskyt dvoch a viacerých primárnych malignít u jedného pacienta. Hoci ide o raritnú situáciu, jej výskyt sa v poslednej dekáde zvyšuje. Pacienti s onkologickým ochorením majú až o 20 % vyššie riziko vzniku nového primárneho onkologického ochorenia oproti bežnej populácii. Podľa časového intervalu medzi diagnostikou jednotlivých malignít rozdeľujeme mnohopočetné prípady rakoviny na synchrónne a metachrónne. Diagnóza štyroch synchrónnych malignít je mimoriadne zriedkavá. V našej kazuistike prezentujeme pacienta so synchrónne sa vyskytujúcim adenokarcinómom céka, adenokarcinómom hepatálnej flexúry, svetlobunkovým karcinómom pravej obličky a feochromocytómom pravej nadobličky.
Keywords: diferenciální diagnóza; kolorektální nádory; Tomography, X-Ray Computed; Colorectal Neoplasms; lidé; nádory jater; Pheochromocytoma; karcinom z renálních buněk; Diagnosis, Differential; Carcinoma, Renal Cell; Neoplasms, Multiple Primary; Liver Neoplasms; Adenocarcinoma; feochromocytom; adenokarcinom; mnohočetné primární nádory; počítačová rentgenová tomografie; lidé středního věku; Middle Aged; Humans