Retinovaný žlučový kámen jako vzácná příčina recidivní píštěle v jizvě po laparoskopické cholecystektomii - Škrabal, Martin; Pěkný, Václav; Bělehrádek, J; Polcar, A (Rozhledy v chirurgii, 2025)
Úvod: Cholecystektomie patří k nejčastějším operacím na chirurgických pracovištích. Komplikace vzniklé po odstranění žlučníku bývají zejména krvácení, infekce vč. abscesu v lůžku žlučníku či v břišní stěně, dehiscence rány, akutní pankreatitida nebo poranění žlučových cest. V dalším průběhu se mohou objevit kýly v jizvě jak po laparoskopické, tak otevřené cholecystektomii, striktury žlučových cest a příznaky typu tzv. postcholecystektomického syndromu. Přítomnost reziduálních žlučových konkrementů je vzácná, statisticky uváděna v 0,08–0,3 %. Kazuistika: Cílem publikace je prezentace případu pacientky, kterou jsme převzali do péče 7 let po laparoskopické cholecystektomii indikované pro cholecystitidu se zaklíněnou lithiázou v krčku žlučníku, prokázanou na ultrazvuku. Na našem oddělení byla pacientka léčena pro recidivující píštěl v jizvě pravého hypochondria. K definitivnímu zhojení od primo manifestace píštěle došlo přes opakované revize až po lokalizaci a odstranění retinovaného žlučového kamene. Závěr: Zásluhou použití širšího spektra diagnostických metod a současně pomyšlením na ojedinělé příčiny vzniku recidivující hnisavé kolekce s píštělí jsme cíleně pátrali po infekčním zdroji. Až perioperační skiaskopie s nástřikem kontrastní látky identifikovala přítomnost retinovaného žlučového kamene. Ten se podařilo exstirpovat z prostoru mezi pobřišnicí a mezižeberními svaly, a pacientku tím zbavit potíží.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; kožní píštěl; Cutaneous Fistula; Female; cholecystektomie; Postoperative Complications; žlučové kameny; pooperační komplikace; Cholecystectomy; jizva; ženské pohlaví; Gallstones; Cicatrix; lidé; Humans; Tomography, X-Ray Computed