Nový přístup k prevenci parastomálních hernií – profylaktická implantace síťky u derivace moči dle Brickera - Navrátil, Pavel; Louda, Miroslav; Nguyet Tranová, Minh; Vachata, Slavomír; Holub, Lukáš; Balík, Michal; Broďák, Miloš (Česká urologie, 2025)
Parastomální hernie (PH) představuje významnou komplikaci u pacientů po operaci s použitím ileálního konduitu, přičemž její výskyt se podle literatury pohybuje v širokém rozmezí 10–65 %. Vzhledem k vysokému riziku a morbiditě spojené s PH se stále více zkoumá možnost prevence této komplikace pomocí profylaktické implantace síťky. Tento přístup, již úspěšně aplikovaný u jiných typů stomických operací, jako jsou kolostomie a ileostomie, slibuje podobné výhody i pro pacienty s ileálním konduitem. Tento systematický přehledový článek hodnotí šest dosavadních studií, které se zaměřují na účinnost a bezpečnost profylaktické síťky při prevenci PH. Výsledky naznačují, že implantace síťky může snížit incidenci PH při minimálním riziku komplikací, což představuje důležitý krok směrem ke zlepšení péče a kvality života pacientů podstupujících tento typ operace.
Keywords: cystektomie; chirurgické stomie; Enterostomy; Humans; lidé; Cystectomy; Prophylactic Surgical Procedures; Hernia; Postoperative Complications; Systematic Reviews as Topic; hernie; Urinary Diversion; pooperační komplikace; diverze moči; enterostomie; Surgical Stomas; systematický přehled jako téma; profylaktické chirurgické výkony