Vazografická obliterace krvácející arterie zádových svalů po bilaterální nefrektomii polycystických ledvin - Krejčí, Václav; Broďák, Miloš; Krajina, Antonín; Pacovský, Jaroslav (Česká urologie, 2025)
Souhrn: Po úspěšné transplantaci ledviny je často nutné odstranit polycystické ledviny, protože jejich značný objem může utlačovat okolní orgány, vč. transplantované ledviny, což může vést k její dysfunkci. Nativní nefrektomie je nezřídka prováděna oboustranně v jedné době. Je vhodné znát rizikové faktory spojené s touto operací. Jedním z nich je snížená pevnost vaziva cévních stěn, což může vést k vyššímu riziku krvácení peroperačně i po operaci. Prezentujeme úspěšnou léčbu závažného krvácení v časném pooperačním období intervenčním radiologem, který obliteroval krvácející periferní svalovou arterii.
Keywords: transplantace ledvin; Blood Loss, Surgical; Embolization, Therapeutic; krvácení při operaci; terapeutická embolizace; Polycystic Kidney Diseases; lidé středního věku; lidé; Female; polycystická choroba ledvin; pooperační krvácení; Kidney Transplantation; Middle Aged; Postoperative Hemorrhage; nefrektomie; ženské pohlaví; Nephrectomy; Humans