Akcelerovaná parciální radioterapie časného karcinomu prsu pomocí perioperační intersticiální HDR brachyterapie - Pohanková, Denisa; Sirák, Igor; Hodek, Miroslav; Kašaová, Linda; Šůnová, Martina; Čapková, Miroslava; Paluska, Petr; Grepl, Jakub; Petera, Jiří (Onkologie, 2025)
Akcelerovaná parciální iradiace prsu (APBI) je ověřená metoda ozáření pacientek s časným karcinomem prsu, které splňují indikační kritéria. Perioperační zavádění brachyterapeutických vodičů zkracuje celkovou dobu léčby z několika týdnů na přibližně 14 dní a umožňuje zavádění vodičů pod přímou vizuální kontrolou ihned po odstranění nádorového ložiska. Díky screeningovému programu a časné diagnostice pacientek stále roste počet pacientek vhodných pro tuto léčbu.
Keywords: Early Diagnosis; pooperační péče; časná diagnóza; nádory prsu; Brachytherapy; lidé; Female; Postoperative Care; Radiotherapy Planning, Computer-Assisted; Perioperative Care; perioperační péče; plánování radioterapie pomocí počítače; Breast Neoplasms; radioterapie; Radiotherapy; ženské pohlaví; brachyterapie; Humans