Péče o pacienty podstupující intersticiální brachyterapii z pohledu sestry - Šůnová, Martina; Sirák, Igor; Pohanková, Denisa; Čapková, Miroslava; Hodek, Miroslav (Onkologie, 2025)
Brachyterapie je pokročilá metoda radioterapie používaná při léčbě onkologických onemocnění. Umožňuje nám zavedení radioaktivního zdroje přímo do nádoru nebo do jeho těsné blízkosti. Tato metoda umožňuje aplikovat záření s minimálním dopadem na okolní zdravé tkáně a používá se při léčbě u specifických typů nádorů. Avšak i při této metodě mohou vznikat nežádoucí vedlejší účinky, proto je důležitá spolupráce pacienta se zdravotnickým personálem. Je kladen důraz na správnou edukaci pacienta o péči ozařované oblasti a plastových katétrů. Tento článek se zaměřuje na roli všeobecné sestry při ošetřování pacientů podstupujících intersticiální brachyterapii karcinomu penisu, karcinomu prsu a nádorů ORL oblasti.
Keywords: Head and Neck Neoplasms; nádory prsu; Brachytherapy; Breast Neoplasms; Humans; Penile Neoplasms; lidé; nádory hlavy a krku; brachyterapie; nádory penisu