Úvod do problematiky acidobazické rovnováhy - Havránek, Jiří; Heinige, Pavel; Kontuľová, Simona; Kollárová, Lesia; Formanová, Julia; Navrátilová, Andrea (Pediatrie pro praxi, 2025)
Autoři tohoto článku chtějí v širších souvislostech představit poruchy acidobazické rovnováhy (ABR). Pochopení celé problematiky je nepodkročitelným minimem pro klinický přístup k těmto poruchám. Tento článek bude úvodem do celé problematiky. Představíme princip zachování stálého pH, tak jak bylo definováno tzv. kodaňskou školou. Budou představeny proměnné (H+, pH, HCO3- a pCO2) a vzájemné vztahy mezi metabolickými a respiračními poruchami. V níže uvedených rovnicích můžeme nejen přesně definovat typ poruchy, ale vyjádřit přítomnost kombinovaných poruch a možnost jejich kompenzací. Lze určit, zda daná porucha je akutní či chronická.
Keywords: acidobazická rovnováha; Acid-Base Equilibrium; Respiratory System; ledviny; dýchací soustava; poruchy acidobazické rovnováhy; Kidney; pufry; Humans; lidé; Acid-Base Imbalance; Buffers