Klinické a zobrazovací charakteristiky syndromu střední aorty - Mihál, Vladimír; Flögelová, Hana; Bakaj-Brožková, Lenka; Michálková, Kamila (Pediatrie pro praxi, 2025)
Syndrom střední aorty (MAS) je způsoben stenózou hrudní a/nebo břišní aorty, často doprovázenou současnou stenózou renálních nebo viscerálních tepen. Ačkoli je MAS vzácný (0,5-2 %), je závažnou příčinou hypertenze u dětí a dospívajících s vysokou morbiditou. Předpokládá se, že vzniká při selhání splynutí obou dorzálních aort během embryonálního vývoje, a vysoké procento případů je idiopatických. Klinicky probíhá se symptomatickou nebo asymptomatickou arteriální hypertenzí. Metodou volby je dnes angiografie, neinvazivní MR angiografie a CT angiografie mají podobnou diagnostickou přesnost. Ultrasonografie je primární screeningovou technikou. Léčba spočívá v kombinaci různých antihypertenziv. Chirurgická léčba může být kurativní. Naším cílem bylo přiblížit klinický obraz, diagnostiku a léčebný postup dvou nových případů s MAS.
Keywords: Hypertension; Aorta; mladiství; mužské pohlaví; aorta; Angioplasty; syndrom střední aorty; obstrukce renální arterie; dítě; Child; antihypertenziva; Antihypertensive Agents; ultrasonografie; ženské pohlaví; Radionuclide Imaging; Humans; CT angiografie; radioisotopová scintigrafie; hypertenze; Renal Artery Obstruction; Computed Tomography Angiography; Ultrasonography; Female; angioplastika; Adolescent; lidé; Male