Akné u adolescentů v rukou pediatra - nová generace retinoidů - Aklief - Teplanová, Jana (Pediatrie pro praxi, 2025)
Acne vulgaris je chronické, zánětlivé kožní onemocnění postihující mazové žlázy a přiléhající vlasový folikul. Představuje jedno z nejčastějších kožních onemocnění. Významný je výskyt především v ekonomicky vyspělých krajinách. Akné postihuje děti i dospělé, přičemž nejčastější jsou projevy u adolescentů a mladých dospělých. Projevy se nacházejí v tzv. seborhoické lokalizaci a liší se svou závažností. Někdy mohou po zhojení akné vzniknout i komplikace - erytém, pozánětlivé pigmentace a jizvy. V léčbě akné máme k dispozici široké spektrum léčebných metod. Významnou úlohu v lokální i celkové léčbě hrají retinoidy. Ty často vedou k podráždění kůže. S cílem snížit tyto nežádoucí účinky byla vyvinuta nová generace lokálních retinoidů, kam se řadí trifaroten. Akné je důležité léčit, protože se často vyskytuje na viditelných místech a má významný psychosociální dopad pro pacienta.
Keywords: Adolescent; Acne Vulgaris; Retinoids; acne vulgaris; lidé; retinoidy; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; mladiství; Humans