Doporučené postupy Sekce dětské nefrologie České pediatrické společnosti pro diagnostiku a léčbu trombotických mikroangiopatií u dětí - Šuláková, Terezie; Bláhová, Květa; Papež, Jan; Štarha, Jiří; Seeman, Tomáš (Pediatrie pro praxi, 2025)
Trombotické mikroangiopatie (TMA) jsou skupinou onemocnění, která je spuštěna poškozením nebo funkční poruchou endotelu. Charakteristickými znaky TMA jsou mikroangiopatická hemolytická anémie, trombocytopenie a ischemické poškození orgánů na podkladě mikrotrombotizace v kapilárním řečišti. Nejčastěji poškozeným orgánem jsou ledviny. V dětském věku se TMA vyskytuje jak v primární formě, tak mnohem častěji v sekundární, tj. získané formě – a to zejména při infekci shiga-toxin produkující E. coli. Porozumění epidemiologickým souvislostem, podmiňujícím příčinám, laboratorním a klinickým nálezům a diferenciální diagnóze je nezbytné pro urgentní cílenou terapii těchto život ohrožujících stavů. Níže uvedený text je doporučením Sekce dětské nefrologie České pediatrické společnosti a vychází ze současných doporučení expertů Evropské a Mezinárodní společnosti pro dětskou nefrologii.
Keywords: trombotická mikroangiopatie; thrombotic thrombocytopenic purpura; hemolytic uremic syndrome; adolescents; trombotická trombocytopenická purpura; thrombotic microangiopathy; adolescenti; hemolyticko-uremický syndrom; děti; children