Možné klinické vztahy mezi exokrinní a endokrinní pankreatickou funkcí - Solil, David; Dítě, Petr; Přecechtělová, Marie; Martínek, Arnošt; Uvírová, Magdalena; Kianička, Bohuslav (Vnitřní lékařství, 2025)
Slinivka břišní je životně důležitý orgán plnící jak exokrinní, tak endokrinní funkci. Exokrinní část je zodpovědná za produk- ci trávicích enzymů, které se uvolňují do duodena, zatímco endokrinní část zahrnuje ostrůvky Langerhansových buněk, které produkují hormony, jako je inzulin, glukagon a somatostatin. Ačkoli jsou tyto dvě části funkčně odlišné, existuje mezi nimi neustálá vzájemná interakce. Narušení této dráhy může vést k onemocněním. Nádory či záněty slinivky, traumata a chirurgické zákroky mohou vést k sekundárnímu diabetu. Pokud inzult zároveň poškodí aciny i ostrůvky pankreatu do- jde k rozvoji exokrinní i endokrinní insuficience. U pacientů s diabetem je pankreatická exokrinní insuficience velmi častá, přesto je málo známo o souvislostech vzniku mezi nimi. Cílem tohoto přehledového článku je poskytnout čtenáři přehled o fyziologii pankreatu, shrnout patofyziologii a diagnostiku pankreatické exokrinní nedostatečnosti a zaměřit se na možné vztahy mezi exokrinní pankreatickou insuficiencí a diabetem.
Keywords: pankreas; Pancreas; chronická pankreatitida; Exocrine Pancreatic Insufficiency; Diabetes Mellitus; Langerhansovy ostrůvky; exokrinní pankreatická insuficience; Pancreatitis, Chronic; Humans; Islets of Langerhans; diabetes mellitus; lidé