Diagnostika a léčba infekční endokarditidy - Ludka, Ondřej; Bendová, Miroslava (Vnitřní lékařství, 2025)
Evropská kardiologická společnost vydala v roce 2023 aktualizovaný doporučený postup pro diagnostiku a léčbu infekční endokarditidy (1), který byl následně přejat i Českou kardiologickou společností (2). Doporučení v oblasti antibiotické profylaxe a léčby bohužel obsahují mnohé nedostatky a chyby (3), proto tři české odborné společnosti vytvořily vlastní doporučení (4). Následující text je tedy kompilací těchto textů určený zejména pro internisty.
Keywords: echokardiografie; embolie; Endocarditis; Embolism; endokarditida; lidé; kultivační vyšetření krve; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; antibiotická profylaxe; Practice Guidelines as Topic; Antibiotic Prophylaxis; Blood Culture; Echocardiography; Humans