Hladiny a význam vitaminu D u pacientů s maligními lymfomy - Janíková, Andrea; Hájek, M; Blahovcová, P; Tomíška, Miroslav; Valík, Dalibor; Kopálová, Nataša (Transfuze a hematologie dnes, 2025)
Cíle: Deficit vitaminu D je spojen u řady chorob s horší prognózou. V naší práci jsme analyzovali hladiny vitaminu D u pacientů s Nehodgkinovými lymfomy (NHL) v České republice. Metody: Retrospektivní analýza nově diagnostikovaných pacientů, kteří měli před zahájením léčby stanoveny plazmatické hladiny vitaminu D, vybraných mikronutrientů (selen, zinek), albuminu a IgG. Analýza zahrnovala asociaci vitaminu D s demografickými, klinickými a vybranými laboratorními parametry a dopad hypovitaminózy D na přežití. Výsledky: Celkem bylo analyzováno 1 196 pacientů (medián věku 65 let, 49,5 % mužů), medián koncentrace vitaminu D byl 43,5 nmol/l. Pacientů s deficitem (≤ 50 nmol/l) bylo 717/1196 (59,9 %), hladinu v normě (≥ 75 nmol/l) mělo pouze 14,1 % nemocných. Medián sledování byl 3,9 roku. Ženské pohlaví (p < 0,000001), špatný celkový stav PS ≥ 2 (p < 0,0001), LDH > normu (p = 0,0063) a hypoalbuminémie (p < 0,000001) byly asociovány s deficitem vitaminu D. U agresivních lymfomů byly pozorovány signifikantně nižší hladiny vitaminu D (p = 0,000002). Deficit vitaminu D koreloval u difuzního velkobuněčného B-lymfomu s kratší dobou do progrese a celkovým přežitím (5,16 roku vs. nedosažen a 8,9 roku vs. nedosažen; p < 0,01), u folikulárního lymfomu nebyl rozdíl v PFS; nicméně 5leté celkové přežití bylo 80 vs. 95 %; p = 0,0007). Závěr: Deficit vitaminu D před zahájením léčby je problém většiny pacientů s NHL. Deficit je sdružen s dalšími negativními prognostickými faktory (hypoalbuminémie, vyšší LDH, horší klinický stav) a je rovněž asociován s kratším přežitím.
Keywords: lymfom; Prognosis; retrospektivní studie; Vitamin D Deficiency; Humans; Lymphoma; lidé; vitamin D; Retrospective Studies; analýza přežití; Vitamin D; prognóza; nedostatek vitaminu D; Survival Analysis