Regrese nekrobiotického xantogranulomu asociovaného s mnohočetným myelomem po léčbě daratumumabem, lenalidomidem, dexamethasonem a intravenózními imunoglobuliny - kazuistika - Sandecká, Viera (Onkologická revue, 2025)
Daratumumab, lenalidomid (Revlimid) a dexamethason (DRd) je léčebná kombinace indikovaná pro pacienty s nově diagnostikovaným, ale i relabujícím mnohočetným myelomem. Účinnost DRd v léčbě myelomu nelze zpochybnit. U pacientky, kterou popisuje náš příspěvek, byl diagnostikován kromě myelomu i nekrobiotický xantogranulom (NXG) se závažnými komplikacemi. Vzhledem k raritnímu výskytu této histocytární nemoci není stanoven žádný optimální léčebný postup. S cílem léčby mnohočetného myelomu a s ním spojeného NXG jsme použili režim DRd v kombinaci s intravenózní aplikací imunoglobulinů. Kombinovaná léčba vedla k významné regresi NXG a k vymizení potíží, které byly s NXG spojeny.
Keywords: dexamethason; Humans; Necrobiotic Xanthogranuloma; Multiple Myeloma; Immunoglobulins, Intravenous; Female; Antibodies, Monoclonal; nekrobiotický xantogranulom; dospělí; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; lidé; mnohočetný myelom; Adult; Lenalidomide; ženské pohlaví; Dexamethasone; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; monoklonální protilátky; daratumumab; intravenózní imunoglobuliny; lenalidomid