Perorální semaglutid a jeho význam a perspektivy v léčbě diabetu 2. typu a jeho komplikací - Haluzík, Martin (Farmakoterapeutická revue, 2025)
Semaglutid patří mezi agonisty giukagon-iike peptidu 1 (GLP-1) s vysokou homologií s lidským GLP-1. Je jedinou látkou z této skupiny, která je dostupná jak v injekční formě s podáváním 1* týdně, tak i v perorální formě s podáváním 1* denně. Injekční semaglutid je v současné době spolu s duálním GLP-1/GIP agonistou tirzepatidem nejúčinnějším neinzulinovým antidiabetikem s potvrzenými kardioprotektivními a renoprotektivními účinky. Perorální semaglutid je příkladem jedné z nejvýznamnějších biotechnologických inovací v současné medicíně, protože možnost podávání peptidového léku perorálně je s ohledem na jeho komplexní strukturu zcela ojedinělá. Perorální semaglutid je nejúčinnějším perorálním antidiabetikem s výborným účinkem nejen na kompenzaci diabetu, ale také na snížení hmotnosti, zlepšení lipidogramu a s pozitivním ovlivněním dalších kardiovaskulárních rizikových faktorů. Tento článek shrnuje aktuální poznatky o využití perorálního semaglutidu v léčbě diabetu 2. typu a také při ovlivnění komorbidit tohoto onemocnění a zabývá se dalšími perspektivami využití této látky v kontextu diabetu 2. typu a jeho komplikací.
Keywords: Clinical Studies as Topic; kardiovaskulární nemoci; Diabetes Mellitus, Type 2; lidé; Administration, Oral; Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists; komplikace diabetu; Cardiovascular Diseases; agonisté receptoru pro glukagonu podobný peptid 1; aplikace orální; diabetes mellitus 2. typu; klinická studie jako téma; Diabetes Complications; Humans