Je něco nového v diagnostice a léčbě syndromu diabetické nohy? - Piťhová, Pavlína (Farmakoterapeutická revue, 2025)
Syndrom diabetické nohy je závažnou komplikací diabetů, rozvoj ulcerace významným způsobem ovlivňuje prognózu pacientů. Jedná se o problém komplexní a diagnostika a léčba musejí být rychlé a efektivní. Je zapotřebí nepodcenit především přítomnost ischemie, po které je nutné aktivně pátrat. Jak v diagnostice, tak v léčbě ischemie dolních končetin jsou v současnosti dostupné nové metody. V léčbě je zapotřebí dbát na komplexní a rychlý přístup.
Keywords: Diabetic Foot; Patient Education as Topic; Vascular Grafting; lidé; transplantace cév; Chronic Limb-Threatening Ischemia; vzdělávání pacientů jako téma; diabetická noha; komplikace diabetu; chronická kritická ischemie končetin; Diabetes Complications; Humans