Význam stanovení NT-proBNP v předpovědi rizika srdečního selhání - Málek, Filip (Farmakoterapeutická revue, 2025)
Stanovení koncentrace natriuretických peptidů patří k hlavním pomocným laboratorním metodám diagnostiky srdečního selhání. V současné době se doporučuje stanovení koncentrace N-terminálního fragmentu prohormonu natriuretického peptidu typu B (NT-proBNP) v krvi. Vyšetření NT-proBNP slouží k diagnostice a prognostické stratifikaci pacientů s akutním a chronickým srdečním selháním a v diferenciální diagnostice akutní dušnosti na pohotovosti. Patří mezi významné metody hodnocení rizika u pacientů s akutním infarktem myokardu (IM) a u plicní embolie. V poslední době se objevují důkazy pro to, že stanovení NT-proBNP může vést k předpovědi srdečního selhání u osob s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Keywords: natriuretické peptidy; Heart Failure; Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; Natriuretic Peptides; lidé; srdeční selhání; Natriuretic Peptide, Brain; Dyspnea; natriuretický peptid typu B; dyspnoe; NT-proBNP; Heart Disease Risk Factors; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Humans