Duální inhibice IL-17A i IL-17F v léčbě psoriatické artritidy - Suchý, David (Farmakoterapeutická revue, 2025)
Bimekizumab je humanizovaná monoklonální protilátka (imunoglobulin typu G1, IgG1), která selektivně a silně inhibuje interleukin (IL) 17A i 17F a je účinnější při potlačování prozánětlivých cytokinů in vitro ve srovnání s inhibicí samotných IL-17A nebo IL-17F. Podle výsledků z klinických studií fáze III BE OPTIMAL a BE COMPLETE duální inhibice IL-17A a IL-17F bimekizumabem vede k většímu zlepšení kloubních a kožních výsledků ve srovnání s placebem u pacientů s aktivní psoriatickou artritidou naivních vůči biologickým chorobu modifikujícím lékům (biologic disease-modifying antirheumatic drugs, bDMARD) nebo s předchozí nedostatečnou odpovědí nebo na inhibici tumor nekrotizujícího faktoru (TNF) nebo s intolerancí inhibice TNF. Po 16 týdnech dosáhlo 50% zlepšení podle klasifikačních kritérií American College of Rheumatology (ACR50) více pacientů v léčebných skupinách než ve skupinách s placebem (44 % oproti 10 % ve studii BE OPTIMAL; 43 % oproti 7 % ve studii BE COMPLETE). Bezpečnostní profil bimekizumabu byl konzistentní s předchozími zprávami.
Keywords: Arthritis, Psoriatic; inhibitory TNF; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; interleukin-17; Tumor Necrosis Factor Inhibitors; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Interleukin-17; výsledek terapie; Humans; psoriatická artritida; studie BE OPTIMAL; lidé; humanizované monoklonální protilátky; bimekizumab; studie BE COMPLETE; Treatment Outcome