Léčba arteriální hypertenze v kontextu celkového kardiovaskulárního rizika - nástroje a nástrahy na cestě k cílovým hodnotám - Šimková, Ivona; Kociánová, Eva; Obrová, Jana; Kvapil, Tomáš; Olšr, Jan; Aiglová, Renáta; Táborský, Miloš (Farmakoterapeutická revue, 2025)
Článek se zabývá farmakoterapií arteriální hypertenze. Zdůrazňuje důležitost odhadu a snížení celkového kardiovaskulárního rizika ve snaze o ovlivnění dlouhodobé prognózy. Kromě platné definice hypertenze zmiňuje také novou kategorii elevovaného krevního tlaku, která je vymezena současnými doporučenými postupy European Society of Cardiology z roku 2024. Správně zvolená farmakologická léčba, zvláště kombinační, je zásadní nejen pro okamžitou účinnou kontrolu krevního tlaku, ale také pro prevenci komplikací, na prvním místě cévní mozkové příhody (CMP). Zmíněny jsou přínosy fixních kombinací s důrazem na adherenci a perzistenci pacientů i terapeutickou inercii. Kazuistika pětačtyřicetileté pacientky ilustruje širší využitelnost fixních kombinací při iniciální terapii mírné hypertenze.
Keywords: Drug Combinations; telmisartan; antihypertenziva; hypertenze; Heart Disease Risk Factors; individualizovaná medicína; Adult; dospělí; Hypertension; lidé; ženské pohlaví; Humans; Antihypertensive Agents; Indapamide; Precision Medicine; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Female; indapamid; fixní kombinace léků