Amanita daple intoxication, manifesting as stroke - Hirt, Miroslav; Krajsa, Jan; Märzová, D; Hude, Pavel (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2025)
Autoři v této práci popisují dva případy intoxikací napodobujících morfologické změny v mozku. Původně byl nález u pacientů hodnocen jako cévní mozková příhoda. Později se zjistilo, že jde o intoxikaci muchomůrkou tygrovanou. Na to je třeba pomýšlet v praxi už při prvním kontaktu s pacientem.
Keywords: senioři; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; soudní lékařství; cévní mozková příhoda; ženské pohlaví; Mushroom Poisoning; Forensic Medicine; Humans; Stroke; otrava houbami; Female; Aged; Amanita; lidé