Pachová stopa profesora z Chemických listů - Malá, Ulrika; Anders, Martin; Urban, Štěpán (Chemické listy, 2024)
Nepředpokládáme, že by pan profesor Barek páchal trestnou činnost, ale pokud bychom jeho pachovou stopu přesto odebrali a provedli detailní chemickou analýzu, mohli bychom se přesvědčit o tom, že je to muž, že je europoidní rasy a případně zjistit, jaká v jeho žilách koluje krev, zda patří do skupiny A, B nebo 0. Pachová stopa je zdroj informací, který orgány činné v trestním řízení prostřednictvím speciálně cvičených psů používají pro individuální identifikaci již desítky let. Nyní je snaha vytvořit instrumentální metodu pro detailní chemickou analýzu pachové stopy tak, aby pachová identifikace mohla být objektivizována a používána jako důkazní prostředek a samozřejmě, aby poskytovala řadu dalších informací o poskytovateli pachu.
Keywords: soudní vědy; Odorants; Forensic Sciences; lidé; Chromatography, Gas; Body Odor; olfaktronika; biologické markery; chromatografie plynová; Biomarkers; odoranty; tělesný pach; Humans