Užitečný syntetický polymer N-vinylpyrrolidonu, jeho vlastnosti a aplikace - Michálek, Jiří; Dušková Smrčková, Miroslava; Krumbholcová, Eva; Podešva, Jiří (Chemické listy, 2024)
Tento příspěvek shrnuje současný stav znalostí o vinylpyrrolidonu, jeho homopolymerech i kopolymerech a zesíťovaných strukturách na jeho bázi, a přináší bohatý přehled různých aplikací se zvláštním zaměřením na biomedicinu. Uvedena je rovněž stručná historie tohoto materiálu. Jsou popsány metody přípravy a technické parametry jak monomerního N-vinylpyrrolidonu, tak jeho různých polymerů. Důležité údaje jsou uvedeny v tabulkách.
Keywords: Vinyl Compounds; Polymers; Hydrogels; povidon; Drug Delivery Systems; Humans; vinylové sloučeniny; lidé; polymery; polymerizace; Povidone-Iodine; lékové transportní systémy; Povidone; hydrogely; Polymerization; jodovaný povidon