Komplexní regionální bolestivý syndrom - Mátlová, Alena; Parma, Michal (Bolest, 2025)
Syndrom komplexní regionální bolesti (KRBS) je onemocnění s multifaktoriální patofyziologií, v níž se uplatňuje senzitizace centrálního a periferního nervového systému, zánět, genetické faktory, vegetativní nervový systém, autoimunitní reakce a psychika. Složitá a nejednoznačná patofyziologie KRBS komplikuje klinickou diagnostiku. Ta je založena na mezinárodně schválených Budapešťských kritériích, jež berou v úvahu přítomnost symptomů a vylučují alternativní příčiny. Terapeutický management vyžaduje multidisciplinární přístup se zaměřením na individuální léčebné plány včetně řešení psychologických faktorů. Tento článek poskytuje přehled aktualizací v diagnostice a léčbě KRBS. Nejnovější doporučení pro léčbu KRBS zdůrazňují důležitost včasné diagnózy a intervence.
Keywords: Risk Factors; rizikové faktory; Diagnosis, Differential; lidé; komplexní regionální syndromy bolesti; Budapešťská kritéria; diferenciální diagnóza; Complex Regional Pain Syndromes; Humans