Pokroky v diagnostice a léčbě mužské neplodnosti – přehled současných možností - Broul, Marek; Hujová, Aneta; Liegertová, Michaela (Časopis lékařů českých, 2025)
Mužská neplodnost je komplexní stav s mnoha etiologickými faktory, včetně hormonálních, anatomických, genetických a vlivů životního stylu. Přestože se mužský faktor podílí až na 40 % případů neplodnosti, přesná příčina zůstává často neznámá (tzv. idiopatická neplodnost). Současné diagnostické metody zahrnují detailní klinické vyšetření, analýzu ejakulátu, hormonální profil, genetické testování a zobrazovací techniky. Výrazný pokrok byl zaznamenán v oblasti testování fragmentace DNA spermií a měření oxidačního stresu, jež poskytují širší pohled na kvalitu spermií. Terapeutické postupy se liší podle příčiny neplodnosti – od farmakologické léčby a chirurgických intervencí až po asistovanou reprodukci. Rychle se rozvíjející výzkum v oblasti regenerativní a genové terapie slibuje nové možnosti léčby. Nedílnou součástí prevence i léčby je rovněž zdravý životní styl a management rizikových faktorů.
Keywords: andrologie; Oxidative Stress; Semen Analysis; Andrology; Infertility, Male; mužské pohlaví; diagnostické techniky a postupy; oxidační stres; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; Male; DNA Fragmentation; asistovaná reprodukce; analýza spermatu; Humans; Reproductive Techniques, Assisted; fragmentace DNA; mužská infertilita