Vrátili se běžci na lyžích po covid-19 zpět k účasti na českých lyžařských maratonech? (analýza účasti českých závodníků na vybraných lyžařských maratonech klasickou technikou v ČR za období 2014–2023) - Suchý, Jiří; Vaňousová, Kamila (Studia Kinantropologia, 2024)
Článek retrospektivně analyzuje účast českých běžců na lyžích na šesti vybraných (Jizerská 50, Šumavský skimaraton, Karlův běh, Jilemnická 50, JelyMan, Orlický maraton) dálkových bězích klasickou technikou v České republice v období 2014-2023. Výsledky hlavních závodů byly získány z veřejně dostupných zdrojů, případně od pořadatelů závodů. Nejvyšší účast na sledovaných dálkových bězích na lyžích byla v roce 2017, ostatní ročníky před Covid19 se z hlediska účasti od sebe významně neodlišují. S ohledem na zrušení některých závodů z důvodu nedostatku sněhu, nelze jednoznačně zhodnotit dynamiku účasti ve sledovaném období. Z výsledků naší analýzy jednoznačně vyplývá, že účast mužů byla jednoznačně vyšší než účast žen. Nejvíce účastníků bylo v kategorii do 49 let. Výsledky naší analýzy dále ukázaly, že účast po vládních omezeních spojených s Covid19 zůstala nezměněna. Tato omezení tedy neovlivnila zájem českých závodníků o účast na lyžařských maratonech klasickou technikou v České republice.
Keywords: běh; Česká republika; COVID-19; lyžování; Czech Republic; Running; Skiing; Humans; lidé; Snow Sports; sporty na sněhu; Retrospective Studies; retrospektivní studie