Jak na sezónní alergie - co je nového? - Herknerová, Madgalena (Medicína pro praxi, 2025)
Klimatické změny vedou v posledních letech k prodloužení pylové sezóny, respektive k jejímu časnějšímu začátku. Mobilní aplikace umožnují dnes pacientům monitorovat aktuální pylovou situaci, zaznamenávat vlastní klinické obtíže a lépe dodržovat compliance k léčbě. Klinické projevy pylové alergie zahrnují nejčastěji alergickou rhinokonjunktivitidu. V příspěvku zmiňuji zásady symptomatické farmakoterapie alergické rýmy a kauzální léčbu - specifickou alergenovou imunoterapii.
Keywords: mobilní aplikace; Humans; hormony kůry nadledvin; Allergens; antagonisté histaminu H1; alergie; Mobile Applications; Rhinitis, Allergic, Seasonal; aplikace intranazální; Hypersensitivity; alergeny; lidé; Immunotherapy; Consumer Health Informatics; sezónní alergická rýma; internet; Internet; Pollen; pyl; Adrenal Cortex Hormones; Histamine H1 Antagonists; kombinovaná farmakoterapie; imunoterapie; informatika pro pacienty; Drug Therapy, Combination; Administration, Intranasal