Diagnóza smrti mozgu a úloha zobrazovacích metód - Vorčák, Martin; Poláček, Hubert; Trabalková, Zuzana; Evin, Daniel; Števík, Martin; Zeleňák, Kamil (Neurologie pro praxi, 2025)
Smrť mozgu zostáva klinickou diagnózou, vo väčšine prípadov založenou na klinickej diagnostike. Doplnkové testy vrátane zobrazovacích vyšetrení sa používajú na potvrdenie absencie cerebrálnej perfúzie, keď sú klinické nálezy nejednoznačné. Zobrazovacie metódy ako DSA, perfúzna scintigrafia a transkraniálny Doppler môžu poskytnúť kľúčové, zákonom vyžadované údaje na podporu diagnózy. Napriek prebiehajúcim snahám neexistuje celosvetový konsenzus o optimálnom doplnkovom teste a prax sa líši podľa regiónov. Moderné vyšetrenia ako CT angiografia (CTA), MR techniky, CT perfúzia a časovo invariantná CTA ponúkajú stále presnejšie výstupy. Je však potrebná ich ďalšia validácia, zvlášť v prípade pediatrických pacientov. Včasná diagnóza smrti mozgu minimalizuje zbytočné výkony a umožňuje následný efektívny transplantačný program.
Keywords: Radionuclide Imaging; neurozobrazování; lidé; Brain Death; radioisotopová scintigrafie; mozková smrt; diagnostické zobrazování; Diagnostic Imaging; Neuroimaging; Humans